Bemutatkozás

Farmunk története több mint 10 éve azzal indult, hogy friss házasként közös életünket kezdtük tervezni. Építész végzettségünk ellenére mind a ketten úgy döntöttünk, hogy a mérnöki hivatás helyett inkább az állattenyésztést választjuk. Kezdetben lakásunk kis mérete miatt főleg hüllőkkel és rágcsálókkal foglalkoztunk. Pár év alatt nyilvánvalóvá vált számunkra,  hogy ehhez az életformához nagyobb térre, és kevesebb szomszédra van szükségünk, ezért úgy döntöttünk egy farmot alapítunk.

Békéscsaba határában vásároltunk néhány hektár szántóföldet, ahol megterveztük és felépítettük álmaink otthonát. Itt a nagy terület miatt lehetőségünk nyílt a meglévő állományunk bővítésére. Olyan állatfajt kerestünk, amit külleme és jelleme mellett, gazdasági jövedelmezősége miatt is érdemes lenne tenyészteni. Az alpaka mellett döntöttünk.

Először hobbi állatokat vásároltunk,  számukra alakítottunk ki istállót és legelőt. Ahogy velük foglalkoztunk megtapasztaltuk az alpaka tartás szépségeit és nehézségeit, és felismertük a benne rejlő kiaknázatlan lehetőségeket.

2010-ben kezdtünk el komolyabban foglalkozni az alpakákkal. Ekkor már tudatosan suri alpakákból állítottunk össze egy csapatot. Ezzel elindítottuk Magyarország első suri alpaka farmját.

Tenyészállataink kiválasztásánál fontos szempont volt,  hogy minél színesebb állományt tudjunk létrehozni, mivel a világ suri alpaka állományának mindössze 3% a színes. Későbbi célunk a gyapjú minőségének javítása és szélesebb körű felhasználása. Arra törekszünk, hogy a nálunk született utódokat tiszta suri vérvonaluk révén tenyészállatként, a mindennapi gondoskodás miatt akár hobbiállatként értékesíteni tudjuk.