Az alpakáról

Az alpakát több mint 6000 évvel ezelőtt az Andok hegységben háziasították a Dél-Amerikai őslakosok. Mindkét megjelenési formát – a huacaya és a suri típust – értékes gyapja miatt tenyésztették, de különösen a suri fenotípust tartották az Inkák kincsének. Őshazájában ma is nagy megbecsüléssel, gyakran házi kedvencként tartják.

A surit főleg gyapja minősége különbözteti meg a huacayától. Egyedei nem csak ezért értékesebbek, hanem a populáció alacsony létszáma miatt is. A világon jelenleg kb. 3.500.000 alpaka él, amiből mindössze közel 170.000 a suri. Közülük is rendkívül kevés, 3% a színes állat. Vadon élő, és a tenyésztett csordákban is uralkodó szín a fehér.

Az alpakák a tevefélék családjába tartozó, párosujjú patás, kérődző állatok. Gerincmagasságuk 1 méter körüli. Felnőttkori testsúlyuk 40-70 kg közötti. 20-25 évig élnek, életük végéig megőrzik szaporodóképességüket. A nőstények évente egy utódot hoznak a világra, 330-370 napos vemhesség után. A cria egy évig anyja mellett marad, a következő ellésig. A kancák másfél évesen, a mének 2,5 évesen ivarérettek.

Hierarchikus csordában élnek, ahol minden egyednek más-más karaktere van. Közös jellemzőjük a kíváncsiság, az élénkség és az éberség. Többnyire keresik az emberek társaságát, különösen a gyerekekhez közelednek érdeklődően. A legtöbb állat hamar hozzászoktatható a hámon való vezetéshez, esetleg egyszerű ügyességi feladatok elvégzéséhez.

Miért érdemes alpakát tartani?

  • Elsősorban rendkívül értékes gyapja miatt. Az alpaka gyapjú finom szálú, nem zsíros, lanolinmentes és vízlepergető hatású.
  • Jó befektetési lehetőség. Ez az üzletág Nyugat-Európában az utóbbi 10-20 évben terjedt el, így hazánkban és a környező országokban még ezután hódít teret, ezért az utódok értékesítése hosszútávon és jó áron biztosított.
  • Tartása, gondozása egyszerű, szinte csak megfelelő méretű legelőt, időnkénti oltásokat, nyírást igényel.
  • A velük való foglalkozás inkább kikapcsolódás, mint munka. Barátságos viselkedése miatt, sok helyen terápiás állatként is tartják.
  • Komposztálás után ürülékéből nagyon jó minőségű trágyát kapunk, áztatással folyékony trágyaként is felhasználható.